De virtuele creditcard: makkelijk en veilig

Je hoort tegenwoordig steeds vaker over de virtuele creditcard. Deze nieuwe soort creditcard is makkelijk en snel aan te vragen en erg veilig om te gebruiken. Maar het heeft niet alle mogelijkheden die de traditionele creditcards hebben. Hoe verhouden deze verschillen zich ten opzichte van elkaar? Wanneer is een virtuele creditcard een geschikte keuze voor jou? We gaan je in dit artikel wat beter laten kennismaken met deze nieuwe creditcard en zo kun je zelf beslissen of het bij je past.

Wat is een virtuele creditcard?

Een virtuele creditcard is geen fysieke pas, zoals een ‘normale’ creditcard. Na de aanvraag ontvang je een nummer, de bijbehorende naam en een CVC-code. CVC staat voor Card Verification Code, dit is een beveiligingscode om betalingen met de kaart te verifiëren. Een nummer, naam en CVC staan ook op een standaard creditcard, maar in dit geval heb je dus geen pas. De kaart werkt alleen prepaid en moet dus opgeladen worden vóór gebruik. Er zijn verschillende aanbieders van virtuele creditcards, met elk hun eigen mogelijkheden en voorwaarden. Afgezien van de algemene informatie die we je hier verschaffen, doe je er goed aan de voorwaarden van jouw gekozen aanbieder aandachtig te lezen.

Een virtuele creditcard wordt vooral gebruikt voor kleinere bedragen en heeft vaak ook geen mogelijkheid tot het storten van en betalen van hoge bedragen. De limiet is afhankelijk van het bedrag dat je zelf op de kaart hebt gestort en het ingestelde maximum gebruik door de aanbieder. Dit maximum ligt gemiddeld rond de €2500,- per jaar en €250 op de kaart. Deze kaarten zijn alleen online te gebruiken. Omdat je geen fysieke pas hebt, kun je ze dus niet in de winkel gebruiken bij een kaartlezer of pinautomaat. Dit betekent dus ook dat ze niet gestolen kunnen worden. Doordat de kaart opgeladen dient te worden gebruik je alleen je positieve saldo. Je kunt dus niet per ongeluk enorme schulden opbouwen.

Wat kan ik doen met een virtuele creditcard?

Met deze kaart kun je gemakkelijk allerlei betalingen doen op het internet. Alle winkels en aanbieders die creditcards accepteren zullen ook deze virtuele variant accepteren. Deze betaalvorm is bij uitstek geschikt voor het aankopen van apps en dergelijke via iTunes of Google Play, of bijvoorbeeld bij webshops die geen gebruik maken van iDEAL. Vooral in het buitenland is het gebruik van iDEAL niet alledaags, daar zijn creditcards populairder. Met een virtuele creditcard ben je verzekerd van de mogelijkheid tot aankopen, en is dit ook nog eens veilig.

Hoe vraag ik een deze kaart aan?

Het aanvragen is erg gemakkelijk. Na het uitzoeken van de juiste aanbieder schaf je de pas aan en kun je deze direct gebruiken. Er hoeft niets met de post verzonden te worden, dus je kunt direct van alle mogelijkheden gebruik maken. Nadat je de overeenkomst hebt gesloten laad je het saldo van de kaart op met je eigen geld. Vervolgens is de kaart online te gebruiken zoals je een andere creditcard ook zou gebruiken. Lees uiteraard goed alle voorwaarden van de aanbieders door, er zijn vaak servicekosten verbonden aan het gebruik van deze pas.

Oplaad- en betaalmogelijkheden

Het opladen van een virtuele creditcard gaat erg gemakkelijk via iDEAL. Er zijn ook enkele andere mogelijkheden, afhankelijk van je aanbieder, maar doorgaans wordt het betrouwbare iDEAL gebruikt. Betalen met de pas gaat net zoals een normale creditcard, mits het online is, natuurlijk. Je voert je nummer, naam en CVC in en je betaling wordt gelijk verwerkt. Zowel in de grote appwinkels van Google en Apple, als webwinkels als Amazon en eBay, kun je gebruik maken van deze virtuele passen. Je kunt deze passen bij allerlei aanbieders aanvragen, zoals Mastercard, Paysafe, of bij Pay2d van Visa.

De voordelen van een virtuele creditcard

Als je niet zeker weet of je de site vertrouwt waar je een aankoop wilt doen, kan het link zijn om je traditionele creditcard te gebruiken. Je creditcardgegevens zijn hier vervolgens bekend en kunnen, als ze daadwerkelijk kwaad willen, gebruikt worden. Een virtuele kaart kleeft dit risico aanzienlijk minder aan. Aangezien de gebruikslimiet veel lager is dan traditionele kaarten is je risico veel kleiner. Een ander voordeel is dat je nu niet ongemerkt schulden opbouwt. Er zijn gevallen bekend van kinderen die in apps op de telefoon van papa bepaalde aankopen deden. Toen papa vervolgens zijn creditcardafschrift zag moest hij toch even slikken! Dit is onmogelijk met deze virtuele creditcard.

Zoals gezegd is deze kredietkaart dus ook kindvriendelijk. Maar de kaart is ook geschikt voor mensen die graag gebruik willen maken van de geboden mogelijkheden, maar niet in aanmerking voor een creditcard vanwege bijvoorbeeld een BKR-registratie. Voor deze virtuele pas geldt namelijk geen inkomenstest. Iedereen die ouder is dan achttien jaar komt in aanmerking voor deze kredietpas en mag deze aanvragen. Deze pas is ook geschikt voor mensen die wel de mogelijkheden van een creditcard zoeken, maar niet het risico willen lopen meer geld uit te geven dan ze hebben.

De nadelen van een virtuele creditcard

Er zijn wel enkele dingen om rekening mee te houden. Zoals we al zeiden kun je de virtuele pas alleen online gebruiken. Dit betekent ook dat je geen pas als verificatie kunt gebruiken. Sommige hotels en aanbieders van vliegtickets willen dat je de pas meeneemt als verificatie van je persoonsgegevens. Dit is bij de virtuele variant onmogelijk, wat je hebt geen pas. Ook het huren van een auto is niet altijd mogelijk met een virtuele creditcard. Dit zijn typisch zaken waarvoor men een creditcard gebruikt, dus denk hier goed om.

Een ander nadeel is dat de kosten van de pas vaak wat hoger liggen dan bij fysieke kaarten. De kosten voor het opladen en voor het uitvoeren van transacties zijn hier voorbeelden van. De beperkte limiet van deze creditcards kan soms ook lastig zijn. Als het maximale bedrag op de kaart €250,- is, betekent dat soms dat je krediet niet toereikend zal zijn. Deze kaarten zijn bedoeld voor relatief lage bedragen. Wil je juist grotere bedragen kunnen betalen? Dan is een normale creditcard wellicht handiger voor jou.

Conclusie

Of een virtuele creditcard een goede optie is voor jou hangt helemaal van je situatie en voorkeur af. Het is in ieder geval een veilige manier om online aankopen te doen zonder jezelf in de schulden te werken. Wanneer je graag makkelijk kleine aankopen doet, zoals in-app aankopen op je telefoon, werkt deze virtuele kaart graag mee. En omdat je er een beperkt prepaid saldo op hebt staan, zul je nooit ongemerkt teveel uitgeven. Het systeem werkt soepel en is gericht op gebruiksgemak en veiligheid. Daar staat een beperkte mogelijkheid van gebruik en saldo tegenover. Als je dit niet tegenstaat, of wellicht juist aanspreekt, dan is de virtuele creditcard voor jou een goede optie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *