Zonder betaalzorgen op vakantie

Meestal maak je een hele checklist van alle spullen die je moet meenemen, maar heb je ook gedacht aan het regelen van je betaalzaken. Je moet er toch niet aan denken dat je pinpas het niet doet of vergeten bent om cash te pinnen voor de vakantie. Het is superhandig als je goed voorbereid bent, zodat je tijdens je vakantie heerlijk en zorgeloos kan genieten van de cultuur en de prachtige omgeving. Tuurlijk het regelen van je betaalzaken voordat je op vakantie gaat kan een beetje saai zijn, maar in principe kan je alle zaken omtrent betalingen binnen een uur regelen.

Instellen van je betaalprofiel

Ga je op vakantie naar het buitenland? Ook dan is het belangrijk om jouw betaalzaken te regelen. Je betaalprofiel speelt een belangrijke rol wanneer je gebruik gaat maken van een reguliere betaalpas in het buitenland.  Je betaalpas staat standaard ingesteld op Europa. Ga je buiten Europa op vakantie dan is het belangrijk dat je je profielinstelling wijzigt naar ‘wereldwijd’ pinnen’. Doe je dit niet voordat je op vakantie gaat, dan is het niet mogelijk om tijdens je vakantie- buiten Europa – van je pinpas gebruik te maken. Vergeet dus niet om je betaalpas te activeren. Bij de meeste banken kan je je betaalprofiel heel makkelijk aanpassen via internetbankieren of de app. Pas als je deze wijziging hebt doorgevoerd kan je wereldwijd pinnen. 

Betaalprofiel blokkade

Het kan zijn dat een land niet altijd binnen de Europese grenzen valt.  Ook dan is het belangrijk om te kijken of jouw Europaprofiel wel voldoet aan de eisen om te kunnen pinnen in het buitenland. Deze informatie kan je vinden op de website van jouw bank. Op de website staat een lijst met landen die behoren tot de Europese Unie vermeldt. Staat het land niet op de lijst? Wijzig dan je betaalprofiel van Europa naar Wereldwijd.  Het is namelijk heel belangrijk om altijd duidelijk aan te geven aan de bank via een betaalprofiel of je op het moment in Europa of wereldwijd bevindt. Je verkleint dan namelijk de kans dat criminelen fraude proberen te plegen met jouw betaalpas. De bank kan snel actie ondernemen en voorkomen dat er geld van jouw rekening wordt weggesluisd naar een andere rekening.

Pinnen wereldwijd is niet altijd mogelijk!

Voordat je op vakantie gaat is het zeer belangrijk dat je je betaalzaken hebt geregeld. Je wilt niet in het buitenland zitten en niet kunnen pinnen of zonder cash tijdens de vakantie zitten.  Het is namelijk niet altijd mogelijk dat je altijd kan pinnen buiten Europa. Een voorbeeld is de Verenigde Staten. Je kan op vele plekken pinnen maar niet in alle gebieden van de Verenigde Staten, zoals op het platteland in de Verenigde Staten. Bij een land zoals Cuba is het niet mogelijk om gebruik te maken van een betaalpas. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de twee betaalsystemen: Maestro en V-pay. In Europa maken de meeste landen gebruik van het Maestro pinsysteem zoals winkels, restaurants en andere maatschappijen. Maar wereldwijd maken velen landen (en de daarbij behorende winkels, restaurants et cetera) buiten de Eu gebruik van het systeem Vpay. De meeste Nederlanders die een pas hebben van de Nederlandse bank hebben Maestro op hun pasje staan. Met deze pas lukt het daarom niet altijd om te pinnen in een land zoals Cuba die weer gebruik maakt van een ander betaalsysteem.  

Cash op vakantie

Ga je buiten de Europese Unie op vakantie en wil je papiergeld oftewel cash meenemen op vakantie. Dit kan! Het is natuurlijk goedkoper om op de plek van bestemming geld uit de automaat te pinnen, althans daar moet je ook mee oppassen want het zou maar zo kunnen zijn dat de bankautomaat waar je geld pint een bedrag rekent voor het omzetten van jouw euro’s naar de valuta van het land.  Natuurlijk zitten er soms kosten aan verbonden maar het is natuurlijk ook heel fijn om geld op zak te hebben. Voordat je op vakantie gaat kan je heel makkelijk in Nederland via de bank buitenlands geld bestellen, bij de bank ophalen of thuis laten bezorgen. Hou wel rekening met de wisselkoers, deze verandert namelijk elke dag. Bij de bank kan je grote bedragen aan buitenlands geld bestellen. Ben je vergeten om vreemde valuta te bestellen en ga je via Schiphol op vakantie dan zijn er verschillende betaalautomaten en wisselbalies die vreemde valuta uitbetalen.  

Creditcard de oplossing voor je betaalzaken

Een creditcard is de ideale oplossing voor je betaalzaken in Europa en voornamelijk als je buiten Europa op vakantie gaat. Het gebruik van een creditcard is veilig en je kan ermee wereldwijd betalen en cash pinnen uit een betaalautomaat. Een creditcard is natuurlijk ideaal. Alles verloopt makkelijker met een creditcard. Als je een auto of busje wilt huren komt het goed van pas, je onverwachts doktersbezoekje moet afleggen in het ziekenhuis en superhandig voor als je een last minute vakantie wilt boeken of dat je borg moet staan bij je verblijf.  Je betaalt achteraf en hoeft pas aan het einde van de maand de rekening te betalen. Tijdens je vakantie hoef je je nergens druk over te maken. 

Voordelen van  een creditcard in het buitenland

In principe is het heel makkelijk om een creditcard aan te vragen. Ben je 18 jaar of ouder dan kan je de creditcard via je eigen bank aanvragen. Je wordt wel door het BKR gekeurd maar als je een inkomen hebt of een student bent, dan is de kans heel groot dat je aanvraag positief uitvalt. Ook als je een student bent kan je een creditcard aanvragen. De banken begrijpen heel goed dat studenten en vakantiegangers in het algemeen zorgeloos op vakantie willen gaan.  Natuurlijk betaal je rente over je betalingen en is het hebben van een creditcard niet geheel gratis. Maar vergeet niet voor je betaalpas van jouw bank betaal je ook een jaarlijks bedrag. Het hebben van een creditcard heeft dan ook zeker zijn voordelen. 

Wanneer er misbruik van je creditcard gemaakt wordt dan staat de creditcardmaatschappij garant en hoef je niet op te draaien voor de gemaakte kosten die jij niet hebt gemaakt. Daarnaast bieden vele creditcardmaatschappijen leuke voordelen zoals het sparen van gratis winkeltegoed of je ontvangt een leuk vakantiebedrag, of je steunt automatisch een goed doel.

Creditcard limiet verhogen

Ben je al in het bezit van een creditcard en wil je je limiet verhogen. Regel dan je betaalzaken op tijd voordat je op vakantie gaat. Het is natuurlijk wel zo fijn dat als je op vakantie bent, hier geen zorgen meer over hoeft te maken.  Het maximale bedrag dat je mag besteden is heel makkelijk aan te passen. Als je op vakantie gaat en je alle transacties tijdens je vakantie via je creditcard wilt betalen. Dan is het natuurlijk logisch dat je je limiet tijdelijk wilt aanpassen. Dit kan heel gemakkelijk via je bank. Let wel op dat dit twee weken kan duren. De bank kijkt dan naar je persoonlijke financiële situatie. En kijkt of de limietverhoging van je creditcard past bij jouw huidige persoonlijke financiële situatie. Je krijgt in ieder geval bij de meeste banken binnen twee weken uitsluitsel. 

Bronnenlijst: 
ABN AMro.nl
Buitenlands geld opnemen


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *